Forside

Nyheder

Grundlæggende ølbrygning

Min øldagbog

Kontakt mig

Links

Tredje bryg: "Dark Pale Ale" - Sammen med Anders

Ingredienser:

2200 g Pale Ale, 7 EBC (Weyermann)
35 g Dehusked Black malt (Weyermann)
40 g East Kent Golding, 5,5 % alfa humle
Ca. 4 g tørret overgær
Ukendt mængde vand - ca. 15 L
- Inspireret af Øm Klosters middelalderøl

Fremgangsmåde:

Brygdagen, lørdag d. 23/8-2003, tilbragte jeg i selskab med Anders. Vi varmede omkring 5 L vand op til omkring 75 grader og hældte malten i. Temperaturen blev generelt holdt mellem 65 og 70 grader i 45 minutter. Herefter siede vi masken fra, varmede 5 L vand mere op og hældte masken i igen. Dette fik lov til at stå i 45 minutter, inden vi siede masken endelig fra.

Begge portioner urt blev kogt sammen med humlen. Den første portion i et kvarter, mens den anden kogte i 7-8 minutter. Urten blev - en portion ad gangen - hældt ned i gæringstanken, hvor det kølede af natten over.

Om søndagen målte vi OG til 1033, hvorefter vi puttede gæren i og satte urten til gæring. Allerede tirsdag den 26. august var det stort set gæret færdig. Nu var Anders ikke med længere, men jeg målte FG til 1013. Derfor stak jeg det om og satte det til hvile indtil dagen efter.

Onsdag den 27. august hældte jeg det på flasker. Der blev i alt 6,5 L øl ud af det, som er lagret i en kasse i kælderen. Jeg tilsatte i alt 70 g sukker.

Resultat

Trods der kun er 35 g mørk malt i, har øllet alligevel fået en meget mørk farve. Jeg vil sammenligne den med fx en Newcastle Brown Ale. Den er brygget til at være en pale ale, men nu får den det intetsigende og selvmodsigende navn: "Dark Pale Ale".

Men smagen er nu det vigtigste. Vi smagte begge to den 15. septemper, hvor den havde lagret i 2½ uge, og dette er vores upåvirkede meninger:
Mig: Surt, men ellers ok, og smager helt klart af øl. Den smager af mere end 3 %. Efter et par slurke kom jeg til at holde af eftersmagen.
Anders: Temmelig god, fyldig og cremet smag, men lidt svag eftersmag. Bliver lidt harsk efter et par slurke. Husk en klemme til næsen!
Nåh ja, der er vel forskel på smagsløg…..

Ugen efter smagte vi igen til en fest, og allerede her var den blevet meget bedre. Desværre bobler bundfaldet om når man åbner flasken, og giver en delvis grim smag, men selve øllet er blevet sødere og lidt mere rundt i smagen.