|
Fjerde bryg: "H-ale"Ingredienser:2000 g Pilsnermalt, 3 EBC600 g Münchenermalt, 20 EBC 400 g Pale Ale Malt, 7 EBC (Weyermann) 400 g Cara Pils Malt, 5 EBC (Weyermann) 50 g East Kent Golding Humle, 5,5 % alpha 50 g Cascade Humle, 7% alpha 18 L vand 2-3 g Tørret Overgær Fremgangsmåde:Jeg bryggede denne gang i flere omgange, da min gryde kun kan runne omkring 8 liter af gangen. Fredag den 5. september kogte jeg 2 portioner med 1200 g malt, 50 g humle og 6 L vand i hver. De blev mæsket i ½ time ved 60 grader, 45 min ved 73 grader, 45 minutter ved 80 grader. Slutteligt øgede jeg temperaturen til kogepunktet og kom humle i. Det blev sigtet og hældt i ballonen.Om lørdagen mæskede jeg det sidste kg malt ved de samme temperaturer og tider, og hældte det i ballonen. Efter en god sammenblanding, kunne jeg måle OG til 1040. Sent lørdag aften var det kølet af, så jeg kunne tilsætte gæren. Onsdag den 10. september var gæringsprocessen ved at være død, så jeg stak det om. Ved samme lejlighed målte jeg graviteten til 1012, så på dette tidspunkt var der 3,6 % alkohol i. Om fredagen tappede jeg på flasker. For første gang havde jeg glasflasker nok til alle 8 liter øl, hvilket gjorde rengøringen meget lettere. Det er nu nemmere at skolde, end at arbejde med kemikalier som klorin og rodalon. Flaskerne er nu sat til eftergæring i kælderen. Jeg puttede 80 g sukker og - for sjov - 35 g honning i, som jeg først kogte med lidt vand. Resultat:Da jeg havde tappet det, kom mine fingre til at lugte af gammel sur øl - jeg tager det som et godt tegn! Farven er meget lys, og allerede da det havde stået i kælderen i få dage, blev det også helt klart. Dog ligger der et tykt lag bundfald, som måske bobler op, ligesom det skete med bryg 3. Den skulle egentlig bare have heddet "Ale", men på grund af den smule honning, jeg "tabte" ned i øllet, får den nu navnet "H-ale"Lørdag d. 27. september smagte jeg på den for første gang. Der var næsten ikke kulsyre i det, hvilket enten kan skyldes at flasken ikke er helt tæt, eller at det bare langt fra er gæret færdigt. Smagen er den bedste jeg endnu har lavet, selvom den er lidt forvirrende. Jeg vil kalde den "sur-sød"…. Fredag d. 3. oktober smagte jeg igen. Desværre boblede bundfaldet op, så øllet blev uklart og fik en gæret smag. Lørdag d. 18. oktober lykkedes det mig, at hælde et glas op, inden bundfaldet for alvor boblede op. Det var til en fest, og mine smagsløg var godt bedøvede. Det var dog svært at komme til at hælde op uden at få bundfaldet med. Jeg hælder resten ud, og går i gang med Bellegryg 5 i stedet…. |