Forside

Nyheder

Grundlæggende ølbrygning

Min øldagbog

Kontakt mig

Links

Femte bryg: "Støvporter"

Jeg har fået en henvendelse fra "Støvringerne", der spørger om jeg kan anvise en god opskrift på en juleporter. Normalt brygger jeg ikke på bestilling, men da jeg alligevel havde planer om noget i den retning, så har jeg alligevel valgt at efterkomme ønsket. Det er i dag den 11. november, og jeg glæder mig til at afprøve min nye 14,5 L suppegryde og min nye "si", som gerne skal forhindre, at der kommer opboblende bundslam i øllet.

Ingredienser:

Denne øl skal være stærkere end de tidligere. Derfor har jeg valgt at bruge 2500 g malt til de 10 liter, som der gerne skulle blive. Ud fra andre porter-opskrifter har jeg sonderet mig frem til, at en porter nok kunne sammensættes sådan:
- 1210 g Pale Ale malt, 7 EBC (Weyermann)
- 135 g Chokolademalt, 800 EBC (Weyermann)
- 115 g Black Dehusked malt (Weyermann)
- 775 g Münchenermalt, 20 EBC
- 140 g Aromamalt, 150 EBC
- 50 g Cara-crystal malt, 120 EBC
- 65 g Roasted Barley
Både Chocolade, Black og Roasted Barley er sorte malttyper, så med 12,6 % mørk malt, regner jeg med at den bliver meget mørk. De 2490 g malt krydres med:
- 40 g East Kent Golding, 5,3 % Alpha
- 10 g humle fra Fredes have
- 5 g Hele økologiske hele nelliker
- 21 g Hel økologisk kanel i stænger
- 15 g Frisk økologisk frisk ingefær
- 45 g Brun farin
Det hele er fortyndet med i alt 12 L vand. Vandmængden kan dog ikke efterlignes, da der har været et stort spild undervejs, og en efterfølgende fortynding.

Fremgangsmåde

Først bragte jeg 8 L vand op på omkring 55 grader, hvorefter jeg tilsatte malten. Straks begyndte det at danne et tykt lag skum, som jeg skummede af. Jeg lod langsomt temperaturen stige til 65 grader, hvorefter jeg holdt den mellem 60 og 65 i 1½ time. Derefter øgede jeg langsomt temperaturen til knap 80 grader og holdt den i ca. 10 minutter.

Nu var det tid til at afprøve den nye si, som egentlig bare er en ganske almindelig gulvspand, hvor der er boret en masse huller i. Teknikken er den, at man først tømmer gryden ned i sien, og lader urten dryppe over i en anden beholder. Derefter skulle er komme grumset urt ud, som man så hælder oveni sien igen. Dette gentager man indtil den urt der kommer ud bliver klar.

Så skulle urten krydres med nogle krydderier som egner sig til julen. Jeg har valgt kanel, nelliker og ingefær, og selvfølgelig humle. Jeg "tabte" også lige lidt brun farin ned i gryden…. Jeg kogte krydderierne i 15 minutter, inden jeg tog dem op igen. Nu er det hældt på ballonen. I alt knap 6 liter øl, som dufter meget kraftigt af kanel og nelliker. Jeg håber at det tager af under gæringsprocessen som starter nu! Sukkerindholdet er i øvrigt målt til 1047, potentielt 4-5 % alkohol.

Mandag den 17. november stak jeg det om. Overfladen var helt dækket med gær, og der var alligevel en del snask på bunden.

Onsdag den 19. november tappede jeg på flasker. Igen var der bundslam, men væsentlig mindre end der plejer, så forhåbentlig er det værste væk. Der blev ca. 3,5 liter. Jeg tilsatte 25 g brun farin til karbonering. Jeg målte FG til 1020, hvilket er meget højt, men der skete ikke mere i ballonen, så den kommer nok ikke længere ned. Det giver en alkoholprocent på 3,5 %.

Det duftede kraftigt af kanel og nelliker, men nu ikke længere så slemt som da jeg kogte urten. Jeg kunne naturligvis heller ikke dy mig for at prøvesmage. FØJ! Den skal blive meget bedre de næste par uger, hvis den skal blive drikkelig.

Resultat:

Mens jeg tappede Bellebryg 6, kunne jeg jo passende lige smage om denne rædselsfulde væske nu var blevet bedre. Bundfald har jeg ikke undgået, men det havde jeg heller ikke regnet med, når nu spande-tricket mislykkedes. Jeg må sige, at krydderismagen er aftaget meget, og at den faktisk er blevet lidt drikkelig. Nellike- og kanelsmagen er aftaget meget, så nu er jeg begyndt at blive optimistisk for de næste prøvesmagninger.

Til vores julefrokost smagte vi igen, men jeg valgte, ikke at offentliggøre resultatet. Det skyldes, at alt alkoholisk gerne smager godt, når man når til ris a la manden. Så den har ligget urørt indtil sidste weekend, hvor den lige kom frem for en kort bemærkning. Jeg vil sige, at den nu kan drikkes, og anden slurk smager sådan set udmærket. Men jeg brygger den ikke en gang til.....

I juli 2004 kom jeg tilfældigvis lige forbi den igen, og kunne da passende lige smage igen. Smagen har udviklet sig en del, så krydderierne er blever mere afdæmpede. Jeg vil ligefrem kalde den hæderlig, men stadig med en meget markant smag.