|
Sjette bryg: "Le Miel Belle"Nu kommer den kolde tid snart. Hverdagen kommer til at bestå af store luffer, sjappede fortove, våde sko og forkølelser. Alle ved at honning er godt mod forkølelse, og hvorfor ikke putte det i øllet? Nu kan jeg endelig se frem mod en hård vinter, og håbe på at blive forkølet – det giver et godt argument for at nyde en flaske hjemmebryg. Og til dem der ikke er sprogkyndige: ”Le Miel Belle” er fransk og betyder ”den smukke honning” - dog med lidt grammatisk forvirring....Ingredienser:Gærbare:- 1250 g Münchenermalt, 20 EBC - 1000 g Pale Alemalt, 7 EBC - 150 g Cara Red, 40 EBC - 50 g Aromamalt, 150 EBC - 50 g Rauchmalt - 20 g Black Dehusked malt - 750 g Lynghonning Krydderier: - 2 g Ingefær, økologisk, frisk - 11 g Lakridsrod, økologisk - 5 g Kamilleblomster, økologiske tørrede - 25 g Saaz-humle - 10 g Heksekosten-humle - 5 g East Kent Golding-humle Øvrigt: - 11 L vand - 2-3 g tørret overgær Fremgangsmåde:Brygdagen var lørdag d. 6/12. Jeg startede med at bringe 8 L vand op på 50 grader, hvorefter jeg tilsatte malten. Derefter øgede jeg temperaturen til 65 grader og holdt den mellem 60 og 65 i 1½ time. Bagefter øgede jeg den til 78 grader, som jeg holdt i 5 minutter.Sideløbende startede jeg varmebehandling af honningen. Det har jeg læst at man skal men ikke hvorfor, men det foregår i hvert falt ved 80 grader i ovnen i 2½-3 timer. Derefter siede jeg masken fra. Denne gang har jeg boret større huller i min spand og knust malten grovere, og det løb hurtigere igennem denne gang. Jeg hældte først det hele i, hvorefter der kom en grumset masse ud. Denne hældte jeg oveni igen og igen, og på et tidspunkt blev væsken da også klar. Og så fik det lov til at løbe igennem, hvilket tog ca. ½ time. For at trække lidt mere ud, hældte jeg 1 L vand oveni, og lod det løbe igennem. Nu målte jeg sukkerindholdet til 1076, hvilket ville medføre en alhoholprocent omkring de 8. De synes jeg er for meget, så jeg fortyndede det med 2 L vand. Derefter kogte jeg det i 15 minutter sammen med krydderierne. Der bredte sig en kraftig duft af kamille, så måske har jeg puttet for meget af det i. Bagefter kølede jeg urten ned til 80 grader og tilsatte honningen, som nu var blevet til en klar masse. Jeg kunne heller ikke dy mig for at smage. Det smagte en del af kamillete med sukker og honning. Nå, men det hældte jeg i min ballon, og da temperaturen var faldet til under håndvarm, tildatte jeg ca. 2 g tørret overgær. OG endte iøvrigt på 1056, så øllet nok ender på 5,5 %. Onsdag den 10/12 stak jeg det om. Det er min overbevisning, at der var klart mindre bundslam i end der plejer. Jeg målte ved samme lejlighed sukkerindholdet til 1020, så der på nuværende tidspunkt var 4,7 % alkohol i. Fredag den 12. december tappede jeg det på flasker. Væsken var ikke klar, men på den anden side var der heller ikke så meget bundfald, men jeg valgte nu alligevel at filtrere det gennem noget køkkenrulle i et dørslag. Jeg er bange for at jeg har udviklet bundfaldsfobi efter de sidste par fiaskoer. Der blev lige godt og vel 4 L øl ud af det, med en FG på 1020, så der er 4,6 % alkohol i. Til det tilsatte jeg 20 g sukker til karbonering. Jeg kunne naturligvis ikke dy mig for at smage lidt. Det har fået en dejlig sød smag, hvor man absolut kan smage kamille og honning. Det er dog taget meget af. Nu glæder jeg mig til det nye år, hvor jeg skal nyde Le Miel Belle. Resultat:Dagen er den 14. januar 2004. Siden tapningen har jeg set til øllet et par gange, men det er som om det ikke rigtig karbonerer – muligvis på grund af min rekordlave sukkertilsætning.Det nye år er startet og forkølelsen er nået til mig. Jeg har de sidste par dage døjet med dårlig hals, og denne øl er jo lavet med et formål. Så færdiglagret eller ej, nu skal den gøre mig rask! Øllet har en flot mørk rødbrun farve, men det skummer stort set ikke, og dufter sødligt. Smagen er sød med en let bitterhed. Denne øl er det bedste jeg har lavet indtil nu, så klart kan det siges! Det 12. marts var det så tid til den store ilddåb. Vi skulle 12 mennesker, som kom fra hele landet, til koncert, så jeg kunne jo passende give en smagsprøve. Den blev godkendt med topkarakter af smagsdommerne! Hermed sætter en stolt brygmester punktum for Le Miel Belle. |