Forside

Nyheder

Grundlæggende ølbrygning

Min øldagbog

Kontakt mig

Links

Syvende bryg: "Fætter Frugt"

Sommeren nærmer sig, jeg har fået ny gæringsbeholder og selvtilliden er i top efter min store succes "Le Miel Belle". Denne 7. øl skal kunne nydes på altanen til sommer, og forhåbentlig bliver den også damevenlig. Det er med stolthed, jeg præsenterer 15 nye liter "Fætter Frugt"!

Ingredienser:

Gærbare:
- 4960 g Pilsner malt, 3 EBC
- 250 g Cara Red, 40 EBC
- 250 g Cara Crystal, 120 EBC
- 40 g Roasted Barley
- 200 g Solbær
- 150 g Banan
- 200 g Vindruer
Krydderier:
- 45 g Saaz
- 25 g Cascade
- 20 g Frugtte fra Upstairs
Øvrigt:
- ca. 25 L vand
- ca. 3 g London Ale Yeast gær

Fremgangsmåde:

Jeg startede bryggeriet op lørdag d. 3. april 2004. Jeg bragte 2 gryder vand op på 65 grader, en med ca. 6 liter og en med ca. 10 liter og fordelte malt og frugt i gryderne. Det forsøgte jeg at holde på 60-65 grader, men når der samtidig er fodbold i flimmeren, så kan det jo være svært. Så temperaturen har nærmere ligget på 55-70 grader i en fodboldkamps tid plus lidt mere. Nok i alt 2 timer.

Herefter hældte jeg det over i min hullede spand. Det første der kom igennem, hældte jeg oveni igen. Og det gjorde jeg igen og igen, indtil det der kom ud var klart. Så fik det bare lov til at løbe igennem. Derefter hældte jeg noget kogende vand oveni, for at trække mest muligt sukker med.

Det kom jeg i gryden igen, og kogte det i et kvarter med humlen og teen. Der var i alt 13 liter urt med en massefylde på 1077, hvilket ville give en alkoholprocent omkring de 8 %. Det synes jeg er for meget, så jeg fortyndede det med 5 liter vand. Dermed burde jeg lande på 1055 og dermed en alkoholprocent på omkring 5,3, men jeg har ikke målt det efter. Nå, men det hældte jeg på gæringstanken og næste morgen tilsatte jeg gæren.

I løbet af godt og vel et døgn begyndte det for alvor at boble i gærlåsen. Nu er det sådan, at det skummer meget op nede i tanken når det gærer, og denne gang var ingen undtagelse. Faktisk har det skummet så meget, at det et par gange er kommet ud gennem gærlåsen.

På årets helligste dag, Langfredag, var det tid til at stikke mit hellige bryg om. Gæringsprocessen var langtfra færdig, men det var lige i dag jeg havde tid til det, så sådan blev det. Jeg har i mellemtiden fået at vide af min søster, at det lyder ulækkert at brygge en øl med banan. Jeg er ikke enig! Nå, men der var stadig et ordentligt lag skum på, og al gæren var deri. Det har jeg ikke oplevet før, da jeg altid har stukket om, når gæringsprocessen næsten var færdig. De 18 liter blev reduceret til 14 liter, da min gryde ikke kan rumme mere. Jeg målte massefylden til 1026, så der bør være masser af krudt til gæringsprocessen endnu.....

Tirsdag den 13. april var det så tappedag. Jeg ødslede med de kostbare dråber, så det endte med at jeg tappede godt og vel 10 liter. Øllet var meget uklart, men det duftede ellers glimrende. Jeg filtrerede noget fra bunden af gæringstanken for at måle massefylde, og bagefter var det stadig uklart, så det ender nok sådan. Jeg må nok tilstå, at jeg først fik målt massefylden om onsdagen. Der var den helt nede på 1007, så der er godt og vel 6,2 % alkohol i. Måske er det bananen og solbærene der gærer så godt?

Til karbonering tilsatte jeg 50 g sukker, opløst i vand. Øllet hældte jeg på skoldede patentlågsflasker. Om 3-4 uger er det spændende, hvem der får ret i hvorvidt banan og solbær er godt ølmateriale.

Resultat

Der blev afholdt en afstemning: "Kan man putte banan i øl sammen med solbær?" Der kom 14 stemmer, hvor 57% stemte nej, mens 43% stemte ja.

Så er det den 22. juni, dagen før St. Hans, og det er tid til at smage på brygget. Øllet har fået en klar rødbrun farve og et pænt lag skum. Det dufter og smager let gæret. Ellers har det en frisk og let bitter smag, med en undertone af solbær. Bananen kan man stort set ikke smage. Den kan absolut gå an til formålet. Så mangler vi bare noget ordentligt vejr at nyde den i.

I oktober smagte jeg igen. Smagen har udviklet sig, så man ikke længere kan smage frugten. Faktisk smager den ikke ret godt. Den smager mest af alt gæret.