Ottende bryg: "Belleklang"

Selvom julen varer til påske, behøver den ikke at starte midt i oktober. Min juleøl skal derfor først være klar til den 1. december! Ok, jeg indrømmer, tiden har været lidt travl, så jeg er først kommet i gang nu. Til gengæld er jeg blevet opgraderet fra samlever til ægtemand! Men nu skal det handle om øl igen - lad mig præsentere..... Belleklang!

Ingredienser:

Gærbare:
- 2000 g Pilsnermalt, økologisk, 3 EBC
- 1000 g Münchenermalt, økologisk, 20 EBC
- 250 g Cara Hellmalt, økologisk, 25 EBC
- 30 g Roasted Barley
- 730 g Appesin, økologisk
Krydderier:
- 20 g Cascade
- 11 g Northern Brauwer
- 11 g Heksekosten
- 4 g allehånde
- 7 g knust muskatnød (1 stk)
- 12 g kanel
Øvrigt:
- ca. 15 L vand
- ca. 4-5 g gær, Safale T-58 (Specialty Ale), tørret overgær

Fremgangsmåde:

Jeg startede brygningen tirsdag d. 2. november. Jeg havde udvalgt pilsnermalt som hovedingrediens, en ordentlig portion münchenermalt, noget cara hell, som dufter dejligt og en anelse Roasted Barley, for at gøre farven lidt mørkere. For at øge julestemningen, har jeg valgt at tilsætte appelsiner krydre øllet med muskatnød, allehånde og kanel.

Først med at bringe en gryde med vand op på en passende temperatur, ca. 70 grader, tilsætte malten, og til sidst skulle jeg have temperaturen til at lande på 65 grader ved hjælp af koldt og varmt vand. Der er nok omkring 9 liter vand i gryden. Bagefter havde jeg lige et par gøremål, inden jeg kom i gang med appelsinen. Dem skar jeg i skiver, sorterede endeskiverne fra og dumpede resten i gryden med skrald på. På dette tidspunkt havde det mæsket i omkring en halv time.

Temperaturen holdt jeg konstant omkring 62-64 grader i halvanden time, hvorefter jeg hævede temperaturen til 78 grader. Denne temperatur holdt jeg i 5 minutter, og jeg hældte masken over i min hullede spand. Der fik det lov til at løbe en times tid, før jeg hældte det grumsede oveni igen. Derefter var det nogenlunde klart, det der kom ud. Ta det var ved at være dryppet igennem, hældte jeg noget varmt vand oveni masken, for lige at trække det sidste sukker med ud.

Der var i alt ca. 9 liter urt, hvor jeg målte OG til 1060. Det sukkerindhold ville jeg gerne have sænket lidt, så jeg tilsatte omkring 1 liter vand, så OG kom ned på 1055. Dermed skulle der gerne komme godt og vel 5 % alkohol.

Om aftenen var det så tid til at krydre brygget. Jeg bragte det i kog, tilsatte krydderierne, og kogte det i godt og vel 10 minutter. Derefter hældte jeg urten på gæringsspanden, så den kunne køle af. Og onsdag morgen tilsatte jeg gæren.

Allerede lørdag holdt det op med at bloppe i gæringstanken, så øllet måtte jo være gæret færdigt. Så denne dag gik med at tappe de ca. 6,5 liter der blev. Smagen var let sur og gæret, med en undertone af søde julekrydder - ganske lovende. FG målte jeg til 1016, hvilket giver an alkoholprocent på ca. 5,1 %. Til karboneringen tilsatte jeg 35 g sukker kogt i lidt vand. Derefter tappede jeg det i skoldede patentlågsflasker. Nu går jeg og synger Belle..... Bjældeklang, mens jeg venter på, at julen kommer til mig.

Resultat:

Det er nu blevet den første december, og brygget skal smages. Der er lidt bundfald, så jeg hælder forsigtigt, og hælder ikke det hele op. Farven er en lidt mørk rødbrun, og øllet er lidt uklart. Den dufter lidt gæret, som alt andet, jeg har brygget. Smagen er kraftig med en let bitter og frisk undertone. Desuden er øllet lidt syrligt, og krydderierne er der også, men kun svagt. Den har en dejlig lang eftersmag. Det kan jeg godt være bekendt at servere til årets julefrokost....

... Og det blev så den 11. september, dagen for julefrokosten, hvor den skulle stå sin store prøve. De, der smagte den, var generelt positive, men den smagte meget af gær.

D. 22. december måtte jeg lige prøve igen. Det gærede er taget en del af, men er der endnu. Krydderierne er trådt meget mere i karakter, og den smager faktisk godt. Den har en frisk syrlig smag, hvorefter bitterheden kommer frem, og smager længe. Det er endda så godt, at det er godkendt af min kone!!!