|
Tiende bryg: "Den Bedre Halvdel"Vi kender det alle sammen. Man har lige brygget en lækker øl, og skal til at smage på den. Den bedre halvdel er naturligvis med til det. Da er det, hun udbryder:- "Hvorfor skal du altid brygge sådan noget mørkebrunt noget? Hvorfor kan du ikke brugge en øl, som har en pæn farve, en rigtig flot rød øl?" Det er svært at svare på, men ok, så putter jeg noget rødt i... Men hvad skal sådan en øl smage af? - "Den skal smage af røde bær!" Ok, så må jeg jo se, hvad jeg kan finde af den slags. Men hvad kan man kalde sådan en øl? Læserne valgte navnet "Den Bedre Halvdel" - afstemningen kan du læse mere om her.... (24. marts og 5. juni 2005) Ingredienser:Gærbare:- 1148 g Pilsnermalt, økologisk, 3 EBC - 658 g Cara Pils, 5 EBC - 240 g Cara Hell, økologisk, 25 EBC - 300 g Frosne hindbær - 4 dl Søbogaard Hyldebærsaft Krydderier: - 10 g Humle fra Heksekosten - 15 g Northern Brauwer Humle Øvrigt: - Ca. 12 Liter vand - Ca. 3 g tørret overgær - 20 g økologisk rørsukker til eftergæring Fremgangsmåde:Brygdagen var den 13. april 2005. Jeg startede med at varme ca. 8 liter vand op til omkring 70 grader, og tilsatte malten. Det mæskede jeg ved cirka 62-65 grader i 1½ time. Derefter øgede jeg langsomt temperaturen til 76 grader, en temperaturforøgelse, der tog det meste af en time.Dette hældte jeg over i min hulspand, hvor det fik lov at løbe igennem 2 gange, indtil det havde en passende klarhed. Alt i alt tog det omkring 5 timer. Nu var det så tid til at koge humle i. Først kogte jeg saft af hindbærene, og hældte den over i urten, og tilsatte desuden hyldebærsaften. Denne bragte jeg i kog, tilsatte humlen, kogte det i et kvarters tid, og hældte det igennem et dørslag. Jeg målte sukkerindholdet, OG, til 1045. Jeg ved ikke rigtig, hvordan frugtsukkeret gærer, men hvis det gærer i samme grad som malt, så lander alkoholprocenten omkring de 4 %. De ca. 8 Liter blev hældt over i min gæringstank, og gæren blev tilsat, og låg på. En uge senere, den 20. april, var det ved at være gæret færdigt. Derfor valgte jeg at stikke det om, for at fjerne en protion bundfald, samtidig med at jeg lige kunne sætte lidt krudt i gæringsprocessen igen. Processen kostede dog 2 liter øl, men til gengæld bliver tabet ikke så stort ved tapningen, da jeg har fjernet det meste snask fra bunden. Øllet var forholdsvis uklart, og farven var en lys rød. Jeg håber, at hun bliver tilfreds med den, så jeg kan komme til at brygge noget mørkebrunt øl igen. Den 21. april var gæringsprocessen ret flad, så det var tappetid. Jeg startede med at desinficere en suppegrude og min hævert, og begyndte at "hive" det over i gryden. Desværre gik der noget galt, så det stoppede med at løbe midtvejs. Og af risiko for bundfald, turde jeg ikke at tage resten med. Jeg fik omkring 3-3½ liter. Jeg tilsatte 20 g kogt økologisk rørsukker, og tappede det på skoldede patentlågsflasker. FG var på 1014, så alkoholprocenten ligger på ca. 4,0 %. Nu står flaskerne i kælderen og venter på, at de er færdige. Resultat:Efter en mindre sommerferieforsinkelse, er blev Den Bedre Halvdel nu, 5. juni 2005, klar til prøvesmagning, og bestilleren blev naturligvis taget med på råd. Farven var en meget dyb og let lys rød, som udløste denne kommentar: "Den har godt nok en fin farve". Så kan det være, at jeg kan få lov til at brygge noget mørkebrunt noget igen....Smagen var let gæret, forholdsvis mild og sød, og utrolig frisk. Denne øl vil passe perfent til en dejlig varm sommer. Hørte I det hos DMI? Lad os nu få noget ordentlig sommervejr, som kan yde min(e) bedre halvdel(e) retfærdighed! |