|
Elvte bryg: "Jingle Belle"Så er det ved at være juleøltid. Derfor har Bellebryg 11 været i gryden, og det bliver spændende hvad fremtiden bringer for det her bryg. Jeg har valgt at fortsætte navnestilen fra sidste for, hvor der går julemusik i titlen. Derfor hedder denne øl Jingle Belle, og når man har drukket en masse af det, bliver man selv til en "dinglende belle". God fornøjelse med det!Ingredienser:Gærbare:- 2380 g Munichmalt, 20 EBC - 538 g Pilsnermalt, 3 EBC - 143 g Cara Crystal, 120 EBC - 60 g Chokolademalt, 800 EBC - 60 g Aromamalt, 150 EBC - 50 g Fine økologiske havregryn Krydderier: - 1 økologisk appelsin, 156 g - 200 g tørrede abrikoser - 20 g Northern Brewerhumle, 5,7 % - 20 g Caskadehumle, 5,0 % Øvrigt: - gær: Safbrew T-58, ca. 3 g - ca. 14 L vand - 25 g økologisk rørsukker til eftergæring Fremgangsmåde:Brygdagen var 31. oktober 2005. Jeg har valgt at basere brygget på Munichmalt, da det giver en god og varm smag. Der var 2380 g i posen, så det var meget passende. Derudover brugte jeg en rest pilsnermalt og en rest cara crystal, da cara-typerne tilføjer sødme. Endelig brugte jeg 60 g chokolademalt til farven og den mørke smag samt 60 g aromamalt. Havregryn skal efter sigende give et flot skum.Jeg startede med at varme 6 liter vand op til 70 grader, hvorefter jeg tilsatte den "kolde" malt. Det fik temperaturen til at falde til 60 grader. Derfor tilsatte jeg cirka 1,5 liter kogende vand, så temperaturen kom op på 64 grader. Vandtilsætningen gav også en bedre konsistens, så man kunne røre i det. Efter at have fået det blandet godt, satte jeg gryden i ovnen ved 70 grader. Dermed bør jeg kunne holde temperaturen på et passende niveau. Da jeg 1½ time senere tog gryden ud af ovnen, var mæsketemperaturen stadig 64 grader, så ovn-eksperimentet må betegnes som en succes. Hele masken blev hældt over i min spand med huller i bunden, som stod i gærtanken. Efter at de første deciliter var løbet igennem, flyttede jeg spanden over den skyllede gryde, og hældte de første deciliter oveni igen. For at trække mere sukker ud og stoppe enzymprocesserne (som jeg ikke har helt styr på endnu :-), hældte jeg 80 grader varmt vand oveni. Det blev cirka 5 liter vand, og processen tog en times tid. Tilbage var urten, som jeg bragte i kog, og tilsatte en skiveskåret økologisk appelsin og de tørrede abrikoser, som jeg også havde snittet lidt i stykker. Det kogte jeg i 45 minutter, hvorefter jeg tilsatte humlen, og kogte det i yderligere 15 minutter. Det hele blev hældt gennem en si ned i min gæringstank, som jeg satte til afkøling natten over. OG var på 1074, hvilket giver potentiale for omkring 7,5 % alkohol. Det virker meget passende for en juleøl, som skal gøre sig gældende på julefrokostbordet. 3. november stak jeg det om. Ganske som jeg plejer: Jeg fjernede det gær, som flød ovenpå med en suppeøse. Bagefter pumpede jeg øllet over i en gryde med hæverten. Så rensede jeg gæringstanken og hældte øllet tilbage. Og så kan det få lov at bloppe et par dage mere.... 7. november var det så tappetid. Jeg kunne sagtens have tappet det lidt tidligere, men jeg fik det ikke gjort. Desuden tager det ikke skade af at stå og bundfælde lidt. Der blev i alt 5 liter øl, som jeg tilsatte 25 g kogt økologisk rørsukker. Hele herligheden blev tappet på skoldede patentlågsflasker, som nu står i en lystæt pose i kælderen. Jeg målte FG til 1019, hvilket betyder, at øllet indholder 7,2 % alkohol, så det er Bellebrygs hidtil stærkeste øl. Det bliver spændende, om Jingle Belle kommer til at passe til en god flæskesteg, leverposteg, frikadeller eller bare en omgang ris a la mande. Resultat:Den første låge i julekalenderen er køleskabslågen. Og hvad gemmer der sig bag den? Der gemmer sig en meget mørk øl, som skummer højt og flot. Duften er gæret, men også med en vis sødme. Smagen er sødlig, men samtidig har den en bitterhed og en let syrlig bismag. Appelsinen træder i karakter i eftersmagen. Generelt er det en meget kompleks øl med mange smagsnuancer, og den har kun en svag antydning af julestemning. Men absolut et fornuftigt bud på, hvordan julen skal fejres her i lejligheden. |