Forside

Nyheder

Grundlæggende ølbrygning

Min øldagbog

Kontakt mig

Links

Tolvte bryg: "India Belle Ale"

Grundet en nært forestående familieforøgelse, regner jeg med, at Bellebryg kommer til at ligge stille i et stykke tid. For at imødekomme den periode, sætter jeg nu gang i hele tre bryg på éen gang. Det første af de tre er den her "India Pale Ale". De to andre bryg er: Bellebryg 13: Rød base og Bellebryg 14: Lys Belle.

Jeg vil starte med en lille hyggelig historie om denne øltype. Historien går nemlig tilbage til 1700-tallet, da englænderne etablerede sig i Indien. De havde det problem, at deres normale øl ikke kunne tåle sørejsen til Indien, som varede 5 måneder, og hvor temperaturen svingede fra 11 grader ved England, 27 grader ved Ækvator, 20 grader ved Kap Det Gode Håb ved Sydafrika og 29 grader i Indien. Øllet blev simpelthen fordærvet på den lange og udfordrende rejse. Bryggernes bedste våben mod fordærvelse var alkohol og humle. I den sidste halvdel af 1700-tallet begyndte George Hodgson, Bow Brewery i Østlondon, at sende India Pale Ale til Indien. Øllet var stærkt og humlet, så i Indien fortyndede man det. Frem til 1827 eksporterede man det kun, men det intet er så galt, at det ikke er godt for noget. I 1827 gik et ølfarende skib på grund i Det Irske Hav mellem England og Irland. Lasten kom på auktion, og blev en stor succes i Liverpool, og snart også i London og resten af Europa. Øllet smagte jo fremragende, også i den ufortyndede udgave.
Kilde: http://www.brewingtechniques.com/library/styles/2_2style.html

Bellebrygs India Pale Ale bliver en mellemting mellem den fortyndede og den ufortyndede udgave. Velkommon til India Belle Ale!

Ingredienser:

Gærbare:
- 3600 g Pale Ale Malt, 7 EBC
Krydderier:
- 25 gram East Kent Goldingshumle
- 20 g Cascadehumle
Øvrige Ingredienser:
- Ca. 13 liter vand
- Ca. 2 gram gær, "Muntons Premium"
- 35 gram økologisk rørsukker til eftergæring

Fremgangsmåde:

Brygdagen var den 20. januar 2006. India Pale Ales brygges - underligt nok - oftest på Pilsnermalt. Men jeg har nu valgt at basere min udelukkende på Pale Ale Malt.

Jeg startede med at varme 6,5 liter vand op til 72 grader, hvorefter jeg tilsatte malten. Masken endte på omkring 63 grader. Gryden med låg satte jeg i ovnen ved 80 grader, hvor den stod og "bagte" i en time og 30 minutter.

Så gik jeg i gang med fraløbet. Her hældte jeg masken over i min hullede spand. Det første, der kom igennem, hældte jeg oveni igen. Jeg eftergydede med cirka 6 liter vand på 80 grader, for at trække mere sukker med. Jeg fik omkring 8-9 liter urt ud af det med en gravity på 1052, så det tyder på en alkoholprocent lige under 5.

Urten kogte jeg op med 25 gram East Kent Goldingshumle og 20 gram Cascadehumle. Jeg kogte det i omkring 15 minutter, inden jeg hældte det på gæringsbeholderen. Dagen efter, da det var kølet af, tilsatte jeg omkring 2 gram gær af typen "Muntons Premium"

Efter gæringen, var 30. januar udset som tappedag. Jeg vurderede, at der var omkring 10 liter i gæringsbeholderen, og med lidt spild, ville det nok være passende at tilsætte 35 gram sukker til eftergæring. Det kogte jeg op med lidt vand, og hældte det i en beholder, som jeg også trak øllet over i.

Øllet viste sig at være godt grumset, men jeg tappede det alligevel. Det blev til 14 flasker á 0,5 liter. Jeg målte FG til 1030, så det er næsten ikke gæret. Med min noget usikre OG-måling, betyder det, at alkoholprocenten ligger omkring de 3. Jeg frygter lidt, at gæringen er gået i stå undervejs, men at øllet ikke er gæret ud, og at mine flasker derfor kommer til at springe.

Jeg smagte naturligvis lidt på det. Det smagte en smule af jod og gær, og der var en del restsødme, men bitterheden var som den skulle være. Nu håber jeg bare, at øllet og smagen klarer, og det vil tiden vise...

Resultat:

Tirsdag den 7. marts var det smagedag. Som frygtet havde øllet en hel del restsødme, men flaskerne holdt sa til trykket. Den klarede en hel del op, men var for sød efter min smag.