Forside

Nyheder

Grundlæggende ølbrygning

Min øldagbog

Kontakt mig

Links

Sekstende bryg: Belles Julevalg

I dag er dagen, 24. oktober 2007, og regeringen har netop udskrevet valg. Under brygprocessen kunne jeg følge hvordan rygterne blev til virkelighed. Denne øl skal gerne blive Belles Julevalg, og med lidt held er den drikkeklar den 13. november på valgdagen.

God fornøjelse med Belles Julevalg!

Ingredienser:

Gærbare:
1085 g Munich 15 EBC
2140 g Pale Ale 7 EBC
500 g Cara Red 120 EBC
15 g Roasted Barley
Krydderier:
20 g Cascadehumle 4,9% alpha
22 g Halletau Herzbrucker 2,8% alpha
12 g frisk revet økologisk appelsinskal
Øvrige ingredienser:
17,5 L vand
Ca. 4 g gammel gær, Safale S-04 Ca. 7 g ny gær, Safale S-04 60 g økologisk rørsukker

Fremgangsmåde:

Brygdagen var den 24. oktober 2007, så det var i god tid inden december. Årets juleøl skal være en god maltet en, men også med en god portion bitterhed.

Grundmalten var Pale Ale, mens der var tilsat en stor mængde Munichmalt til at give en varm og maltet smag. Det samme hjælper den store mængde Cara Red med, mens de 15 g Roasted Barley primært var med for at give noget farve.

Jeg startede med at varme 8,5 liter vand op til 64 grader, hvorefter jeg stille og roligt tilsatte malten. Bagefter tilsatte jeg yderligere 1,5 liter vand, som skulle sikre, at masken ikke tørrede ud foroven. Gryden satte jeg ind i ovnen ved omkring 70-80 grader.

Efter 1½ time tog jeg gryden ud af ovnen, og målte for en god ordens skyld temperaturen. Den var 63 grader i midten, mens den nærmede sig 68 grader ved kanterne. Det var altså lykkedes at holde en nogenlunde konstant temperatur.

Jeg hældte masken op i min si-spand, hvorefter urten begyndte at løbe fra. De første omkring 6 liter blev hældt oveni igen. Jeg valgte at eftergyde med 3 x 1,5 samt 1 liter vand. Første portion var 80 grader varm, anden portion var 83 grader, tredje var 84 grader, mens den sidste var 82 grader. For en god ordens skyld målte jeg temperaturen i masken. Den var 78 grader til sidst, så det skulle være nok til at stoppe enzymprocessen.

Gryden med de omkring 12 liter urt bev bragt i kog. Første tilsatte jeg 15 g Cascade. 32 minutter senere tilsatte jeg yderligere 5 g Cascade, 10 g Halletau og appelsinskallen. 12 minutter derefter tilsatte jeg 12 g Halletau, inden jeg 2 minutter senere tog varmen af og siede humlen fra. Urten har sammenlagt kogt i 46 minutter.

Urten blev hældt på den rensede og steriliserede gæringstank. Der blev omkring 11 liter med en OG på 1060. Det bør give grundlag for en alkoholprocent mellem 5,5 og 6. Farven var lys rødbrun, med potentiale til at blive rigtig flot. Smagen var naturligvis maltsød, men appelsinsskallen sagte også godt igennem.

Det kolde vejr muliggjorde en hurtig afkøling, så allerede om aftenen kunne jeg tilsætte gæren. Aftenen efter var det endnu ikke begyndt at bloppe, men det kommer nok snart. Ugen efter, d. 31. oktober, kom chokket. Jeg ville stikke øllet om, men en måling på sukkerindholdet afslørede, at øllet overhovedet ikke var gæret. Tilsyneladende har jeg brugt for gammel gær. Jeg havde heldigvis en nyindkøbt pose, så der blev ikke hældt for lidt i - omkring 7 gram. Og det var noget som virkede, for dagen efter bloppede det helt vildt, og indenfor 2 dage var det gæret færdigt.

Først endnu en uge senere, 7. november, fik jeg tid til at tappe øllet. Jeg startede med at rense og desinficere et antal flasker i iodophor. Jeg vurderede at der var ca. 10 liter øl, de førte jeg over til en anden beholder med 60 g kogt sukkervand.

Lugten var meget gæret, og det var meget uklart. Jeg håber at det klarer op på flaskerne. FG var på 1016, så alkoholprocenten er 5,7. Det finder jeg passende til en juleøl. Smagen var gæret og syrlig og absolut ikke god, men jeg kan da håbe, at det bliver bedre. Jeg tappede det på flasker, som nu står til eftergæring i kælderen ved 20 grader. 60 g sukker

Resultat:

Så blev det valgaften, 13. november, og Bellebrygs resultat kan gøres op. Øllet har eftergæret i en uge, og er stadig meget uklart. Smagen er meget syrlig og gæret, men humlen træder godt frem. Jeg ved ikke helt, hvad jeg skal mene. På den ene side er der mange gode nuancer, men også nogle dårlige.