Om ølbrygning

Denne side skal give et indtryk af processen bag ølbrygning, samt hvilke materialer man har brug for.

Udstyr

Hvis man skal prøve det for sjov, behøver man ikke at investere i en masse udstyr. Det man har brug for er:
- En gæringsbeholder
- En suppegryde
- En grydeske
- Termometer - evt. stegetermometer
- En sigte
- En spand
- En maltkværn/kaffemølle
- Flasker
- Flaskebørste

Mere om udstyret

Derudover skal du selvfølgelig bruge nogle ingredienser:
- Vand
- Malt
- Humle
- Gær
- Fantasi!

Mere om ingredienserne

Processen

Hver enkelt delproces er en videnskab i sig selv, så alt hvad der står her et eksempel på hvordan man kan gøre, og ikke den endegyldige sandhed. Min filosofi er at man skal prøve før man kan blive mester. Dog kan et større indblik i videnskaben skabe bedre resultater, men jeg anbefaler at man starter i det simple og får nogle rutiner på plads. Der tages udgangspunkt i en almindelig overgæret øl.

Mere om processen

Brygdagen

Der er nogen der påstår at man skal starte et par dage før, med at lave en gærstarter, for at få gæren i gang. Jeg har aldrig lavet en, og har fået øl ud af det alligevel.

Lad os i steddet hoppe direkte til bryggeriet. Først skal malten kværnes, for at sukkeret i kornet kan koges ud. Hvert stykke korn skal gerne kværnes i 4-6 stykker. Personligt bruger jeg en hånddrevet kaffemølle, hvor det tager over en time pr kg malt der skal kværnes. Jeg ville gerne putte det i blenderen, men den laver noget af malten til mel og undlader at kværne resten.

Herefter fyldes der vand i gryden. Jeg arbejder oftest med 1 kg malt pr. 5 liter vand. Vandet varmes op til 65 grader og den knuste malt tilsættes. Temperaturen holdes omkring de 60-65 grader i en times tid eller to, hvorefter temperaturen øges til ca. 75 grader, som holdes i et par minutter. Denne proces kaldes mæskning. Nu skal massen sies, så man bagefter har urten (deet flydende) og masken (kornslammet). Masken kan gives til hønsene hvis man er velsignet med sådan nogle.

Herefter bringes urten i kog, og der tilsættes humle. Jeg vil anbefale omkring 20 gram pr 5 liter urt. Det skal bulderkoge i 10-20 minutter, så bitterstoffet koges ud af humlen, men også fordi bakterierne skal dræbes. Alt hvad urten kommer i kontakt med herefter skal være steriliseret, og gerne også ens egne hænder.

Nu skal urten sies fra humlen og hældes over i gæringstanken. Herefter skal urten køles ned, og når den er er omkring 30 grader, kan gæren tilsættes. Uden avanceret udstyr tager det mange timer at nedkøle urten. Gæringstanken stilles helst mørkt, ved stuetemperatur, og gærlåsen monteres, og i løbet af 1-2 døgn skulle det gerne begynde at bloppe.

Omstikning

Når det er holdt næsten op med at bloppe, er gæringsprocessen ved at være færdig. Det tager typisk 3-4 dage med en overgær. Så er det tid til at stikke om, hvilket vil sige at man flytter øllet over i en anden beholder og sorterer bundsnasket fra. Jeg har kun en enkelt gæringstank, så jeg flytter det over i en spand og tilbage igen.

Først skummer man den gær der flyder i overfladen fra. Den skal fjernes fra øllet, da den smager ganske forfærdeligt. Bagefter suger man øllet over i en spand med en hævert, og sørger for at bundfaldet ikke kommer med - det smaget også forfærdeligt. Jeg har monteret et led på min hævert, lidt a la en krog, så den suger oppefra i stedet for nedefra.

Nu rengøres og steriliseres gæringstanken og øllet hældes øllet tilbage. Tanken sættes igen ved mørkt 20 grader og gærlåsen monteres.

Tapning

En dag eller to efter er det tid til at tappe. Hvis man ikke har noget bedre, så er halv-liters sodavandsflasker glimrende at tappe i. De har også den fordel, at man kan overvåge kulsyreudviklingen ved at føle på trykket i dem. Først skal de vaskes og steriliseres, og det gælder også kapslerne.

Øllet flyttes over i en spand eller lignende med hæverten, for at undgå at få bundfald med. Nu skal der tilsættes sukker for at få det til at danne kulsyre. Jeg tilsætter gerne "en teskefuld" pr flaske, eller omkring 5 gram pr. liter øl. Det kan evt. opløses/koges før tilsætning, for at få en ligelig fordeling.

Øllet hældes over i flaskerne med en suppeøse og en tragt. Til sidst lukker man flaskerne, så de er helt tætte. Nu skal flaskerne lagres. Overgæret øl lagres ved 20 grader på et mørkt sted i nogle uger. Der kan komme så meget tryk i flaskerne, at de bliver utætte, så det er en god ide at lagre dem i en plastikkasse med noget henover, så skaderne ved udslip begrænses. Jeg var glad for at jeg var forudseende da en af mine propper gik i stykker. Jo længere det ligger, jo bedre bliver det, og man skal passe på med at smage for tidligt. Efter 3-4 uger bør det være drikkeklart.

God fornøjelse fra mig!