Forside

Nyheder

Grundlæggende ølbrygning

Min øldagbog

Kontakt mig

Links

Femtende bryg: "Højlandsale"

Jeg har fået en henvendelse fra Jens, som foreslår en højlandsale, som fremkalder minder om rejser i det skotske højland. Og hvem drømmer ikke om at rejse i det skotske højland? Jeg putter lidt røgmalt i denne rødbrune øl, for at fremkalde lidt højlandsstemning.

Ingredienser:

Gærbare:
4300 g Pale Alemalt
600 g Cara Redmalt
200 g Røgmalt
Krydderier:
18 g humle fra Heksekosten
6 g Cascadehumle
16 g Nord Brewerhumle
Øvrige ingredienser:
17 L Vand
Ca. 4 g gær: Safale S-04
32 g økologisk rørsukker

Fremgangsmåde:

Brygdagen var tirsdag d. 18. juli 2006. Jeg havde udvalgt mig nogle malte, som jeg havde kværnet i forvejen. Derudover er der ikke tænkt så meget over sammensætningen. Dog har jeg tilført lidt røgmalt, for at give øllet lidt højlandsstemning.

Jeg startede med at bringe 9 liter vand op på ca. 70 graders varme, hvorefter jeg tilsatte malten. Det fik temperaturen til at falde til omkring 60 grader. Da masken var blandet godt sammen, satte jeg gryden ind i ovnen ved ca. 75 grader, hvor det stod i omkring 2 timer. Det fik temperaturen til at stige til omkring 63 grader.

Derefter hældte jeg herligheden over i min hulspand. Det første, som kom ud, hældte jeg oveni igen. Så eftergydede jeg med 8 liter vand, som var 82 grader varmt.

I alt blev der omkring 13 liter urt ud af mæskningen. Jeg målte massefylden til omkring 1040, som virkede meget lavt, da der trods alt er en del malt i det. 1040 ville give en alkoholprocent under 4, så jeg satte mig for at koge urten lidt ned, så sukkerkoncentrationen ville blive øget. Jeg kogte det i omkring en time, hvorefter der var kogt omkring en liter af. Den sidste halve time kogte jeg humlen med. Efter kogningen målte jeg massefylden, OG, til 1068. hmmm... Jeg må have målt forkert før, for så meget vand har jeg vist ikke kogt af!

Før jeg tilsatte humlen, tog jeg lidt kogt urt fra i en sutteflaske. Da det var kølet ned, tilsatte jeg gæren, så den kunne vågne mens resten af urten kølede ned i gæringsbeholderen.

Efter at have kogt urten, siede jeg humlen fra, og hældte det over i min gæringsbeholder. Dagen efter tilsatte jeg gærstarteren, så det kunne komme i gang med at gære.

Lørdag d. 22. juli stak jeg øllet om. Desværre stoppede min hævert til undervejs. For ikke at risikere infektioner, valgte jeg at afgive et stort spild.

Tirsdag d. 25. juli tappede jeg herligheden på flasker. Jeg målte FG til 1015, hvilket betyder, at der er ca. 6,9 % alkohol i øllet. Der var omkring 7 liter øl, så jeg kogte 32 g sukker, og tilsatte det. Jeg havde et erinde, så nogle timer senere tappede jeg på desinficerede patentlågsflasker. De står nu til eftergæring, og er klar om 2-3 uger. Det bliver spændende at smage, om der er en passende portion højland i! Jeg ville gerne kommentere på min oblogatoriske smagsprøve, men da jeg har drukket en barleywine på 12 % under tapningen, er mine smagsløg ikke længere gearet til den slags.

Resultat:

Mandag den 14. august var det første smagedag. Øllet var klaret meget op, så farven var nydelig brun. Flasken åbnede med et ordentligt puff, så det lovede godt. Dog kom der straks en gæret duft, som ikke var uventet, da testflasken indeholdt det sidste fra gæringstanken, og de øvrige flasker kan sagtens være bedre.

Der var ingen skum på, og brusen fes ret hurtigt af, men det genere ikke mig. Den gærede duft aftog hurtigt, og blev afløst af en let syrlig duft. Smagen var først meget frisk, men det gærede tog hurtigt over. Smagen udviklede sig over i det let røgede. Ikke fremragende, men absolut en udmærket øl. Jeg må sige, at øllen lever godt op til sit navn. Farven er godt mudret, og den er autentisk (læs: doven) som britisk øl har tendens til at være. Den røgede og friske smag kunne godt minde mig om William Wallace på en tåget morgen i det skotske højland!